Oefenen en ervaren

Om vertrouwd te raken met de driewielfiets is het belangrijk dat u oefent. Iedereen moet wennen aan de driewielfiets,en het is geen schande als het u niet meteen lukt. Met deze tips begint u veilig:

Probeer niet zomaar weg te rijden. Ga op het zadel zitten met de voeten op de pedalen en ervaar het eerste onnatuurlijke gevoel dat de fiets niet omvalt. Omdat je (onbewust) denkt dat je toch kunt omvallen moet je op een driewielfiets afleren om je evenwicht te willen bewaren. Iemand die nooit gefietst heeft is in het voordeel, want die heeft niet geleerd te balanceren. Op een driewielfiets blijft u rechtop zitten, met uw voeten op de pedalen en de blik vooruit, net als in de auto. Het belangrijkste is om te ontspannen op de driewielfiets, en juist dat vraagt om oefening. De onbewuste onzekerheid dat we met de fiets kunnen omvallen zorgt voor spanning, zeker als u al eens gevallen bent.

Begin zo langzaam mogelijk, trapje voor trapje en rem om de haverklap even om te voelen dat er dan heus niets misgaat. Vertrouwen en ontspanning groeien door herhaling en korte oefensessies. Oefen niet te lang. Het is beter vaker kort te oefenen dan te lang, omdat de onzekerheid moe maakt. Na een pauze of de volgende dag voelt het alweer beter dan de laatste keer.

Oefenmogelijkheden en -locaties

Als u zelfstandig oefenen lastig vindt, kunt u hulp en begeleiding vragen van ervaren en getrainde vrijwilligers.